Aktiviteter för hundar

Alla hundar behöver någon form av aktivering. En del är i större behov av mental träning, andra av fysisk aktivering, men oavsett så bör bådadera kombineras. Att ge din hdog-315864_960_720und mental och fysisk träning ger dig både en stabilare, lyckligare och självsäkrare hund och stärker bandet mellan djur och ägare.

Beroende på vilken ras du har och vad som passar din hund, så finns det olika aktiviteter att välja mellan. Vad man däremot främst bör se till i första hand är hundens intresse och engagemang. Verkar inte hunden tycka att aktiviteten är roande finns det andra sorter att prova istället som kan vara mer givande för båda parter.

Agility är en aktivitet som ger hunden både mental och fysisk träning på samma gång och ger dig en klok, kvicktänkt hund med goda kunskaper för problemlösning. Många olika agilitykurser och utbildningar finns för både de med en yngre hund och de med äldre och oavsett om man har en liten, medium eller stor hund. Vanliga raser som är populära att träna och tävla med inom agility brukar vara Border collie, Papillon och Shetland sheepdog, men det är inte rasen som sätter gränserna för om en hund kan träna agility eller ej, utan intresset.

Agility kan tränas både inne och utomhus vilket gör det oberoende av årstid. På så vis kan hunden tränas löpande över året utan långa avbrott.

En annan populär aktivitet som är givande för hundar och som även den tränar både mentalt och fysiskt är spårning. Vid spårning tränar hunden upp koncentrationsförmågan samtidigt som den rör på sig och får motion.

Utöver dessa finns enklare hundkurser med vardagslydnad, vilka även de hjälper till att skapa ett bra samarbete mellan hunden och dess ägare. De flesta lydnadskurser har sedan påbyggnadskurser, så finns intresset så är det ofta möjligt att kunna avancera och gå upp i svårighetsgrad. Det är ett perfekt sätt att få kontinuerlig träning med nya utmaningar som stimulerar psyket hos hunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *