Vårda din hunds klor

Kloklippning är ett av de moment som hundägare ofta drar sig för. Många har nämligen problem med att klippa dem då hunden är motvillig i många fall men en del har även bekymmer på grund av okunskap i frågan. Att klippa hundens klor är dock mycket viktigare än vad många tror. Klorna kan slipas ned på naturlig väg vid mycket fysisk aktivering men brukar i de flesta fall klippas med klosax.dog-nail-trim-1024x580

Du finner bra klosaxar i djurbutiker och i en del välsorterade matbutiker med fler djurartiklar.

Att tänka på vid kloklippning är att inte klippa för mycket åt gången då hunden har en så kallad pulpa i klon. Klipper man i pulpan blir det troligen traumatiskt för hunden och det gör ont. Har du dålig syn, är väldigt darrhänt eller har stora problem med att få din hunds klor klippta av olika skäl så är det bästa att gå till en veterinär mottagning och där boka en tid och få hjälp av kunnig professionell personal istället. Skulle du dessvärre råka klippa i pulpan brukar det börja blöda rejält, men det går att stoppa med bra blodstoppsmedel.

Ett annat alternativ som fungerar mycket bra och som underlättar för en del djurägare och hundar är klofilar. Du kan då använda dig av antingen manuell fil eller batteridriven som gör att processen går något fortare och smidigare.

En del hundar behöver få sina klor klippta varje vecka medan andra endast behöver ha dem underhållna varannan månad. Olika hundar har olika tillväxt på sina klor och man bör därför hålla koll på dem och se hur de växer.

Pulpan växer löpande i klon, så vänta inte för länge med att klippa klorna då du lättare klipper i pulpan som växt ut. Har det gått en tid är det bättre att ta lite grann, lite oftare, då pulpan drar sig in i takt med att klorna klipps. På så vis slipper hunden onödigt lidande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *