Vårda din hunds tassar

Att vårda hundens tassar är viktigare än många hundägare tror.

Hundens tassar och trampdynor är gjorda för att klara mycket, men med dagens miljöpåverkningar i form av gifter och utsläpp, asfalt, snö, vägsalt och kyla utsätts de för mer än många prövningar.

Om din hund till följd av promenader i snö och salt fått torra trampdynor kan hunden uppleva smärta och sveda på grund av uppkomna sprickbildningar. Det är inte paw padsalltid lätt som ägare att se och man bör därför vara extra uppmärksam under framförallt de kallare delarna av året.

Att smörja in med tassalva vid behov är ett enkelt och effektivt sätt att lindra både torrhet och eventuell sveda hos hunden. Har du en långhårig ras gäller det även att ansa pälsen på undersidan för att motverka klumpbildning av snö och is. Torka tassarna omedelbart efter promenad för att undvika onödig fukt mellan trampdynor och tår. Det finns flera olika sorters tassalvor, beroende på om de ska appliceras före eller efter promenad för att skydda mot påfrestningar i förebyggande syfte eller för att vårda redan torra tassar.

Att se över hundens tassar som en daglig rutin är en stark rekommendation för att upptäcka eventuella skador direkt på din hund och på så vis undvika att onödig smärta uppstår. Varningstecken som man bör se upp för är om hundens trampdynor är svullna, spruckna, såriga eller torra. Smörj in tassarna på kvällen för att återfukta om din hunds tassar är torra, på så vis får salvan verka hela natten och göra större verkan.

Att vårda din hunds tassar innebär också kontinuerlig översyn och klippning/ filning av klorna. Långa klor skapar onödigt lidande hos din vän och har du problem eller känner osäkerhet kring kloklippning så finns det professionell hjälp att få. Om en hund inte får sina klor klippta kan stora problem uppstå, så vida inte klorna nöts ned på naturlig väg genom fysisk aktivitet istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *